Hyppää pääsisältöön

Nobel-kirjailija F.E. Sillanpään mukana Helsingistä Hämeenkyröön

Nobel-kirjailija Frans Emil Sillanpää tavataan hänen kotimaisemissaan Helsingissä ja Hämeenkyrössä vuonna 1953 tehdyssä lyhytfilmissä F E Sillanpää - taata jo eläessään.

Maaseudun kuvaaja F. E. Sillanpää (1888–1964) nähdään aluksi urbaanissa maisemissa Helsingin Herttoniemessä, joka ei ole kirjailijan ominta asuinseutua mutta josta hän pitää. Syyksi hän kertoo sen, että täällä häntä kohdellaan hyvin. Herttoniemessä hän on lastenlastensa ympäröimänä, mutta myös muut tienoon lapset ilahduttavat "taataa". Lapset ovatkin hänelle voimavara ja ilonaihe.

Muutaman kunnioittavan sanan Sillanpää osoittaa myös heille, jotka kokoavat kirjat eli painotyöläiset. Kotipitäjän väki kutsui Nobel-palkittua kirjailijaa tuttavallisesti "kirjaltajaksi" kirjailijan sijaan.

Pirkanmaalla Hämeenkyrössä ovat kuitenkin hänen omien sanojensa mukaan rakkaimmat tiensä, kotitalonsa ja lapsuuden maisemansa. Sinne hän rakensi myös Saavutus-huvilansa, jossa vietetyt vuodet olivat "parhaan aikakauden väkevää aktiivisuutta".