Hyppää pääsisältöön

Taistelu Englannista

Syksyllä 1940 kamppailtiin Brittein saarten herruudesta. Elokuussa saksalaiset valmistautuivat nousemaan maihin Britanniaan.

Luftwaffe teki massiivisia iskuja Kuninkaallisten ilmavoimien murskaamiseksi. Kun se ei onnistunut, Hitler määräsi aloitettavaksi Lontoon pommitukset.

Neuvostoliitto miehitti sillä aikaa Baltian. Neuvostoliiton ja Saksan sopu alkoi rakoilla Romaniaa koskevan kiistan myötä.

Mussolini hätyytteli Kreikkaa, valloitti Afrikassa englantilaisten jättämiä alueita ja eteni Suezin kanavaa kohti. Idässä Japani havitteli suurvalta-asemaa, lännessä Yhdysvallat varustautui.

Syyskuussa 1940 taistelu Englannista riehui täysillä. Berliinin pommituksesta tuohtunut Hitler vannoi kylvävänsä brittien niskaan monin verroin isompia pommeja kuin näillä oli käytössään. Palopommeja pudotettiin Lontooseen noin miljoona.

Kai Lehtosen Battle of Britain -ohjelmassa käy ilmi, että myös hyökkäys voi olla väärin torjuttu. Sodassakin voi olla tärkeintä tuntea oikeat poliitikot.

Saksa, Italia ja Japani solmivat Kolmiliiton.

Lokakuussa 1940 kenraali de Gaulle perusti Vapaan Ranskan hallituksen. Presidentti Roosevelt lupasi amerikkalaisille, ettei heidän poikiaan lähetetä vieraisiin sotiin. Italia hyökkäsi Kreikkaan. Saksa houkutteli Neuvostoliittoa Kolmiliittoon.

Eurooppa oli yhdentymässä Saksan johdolla. Persianlahtikin oli otsikoissa Italian pommitettua vahingossa Saudi-Arabian öljylähteitä.

Teksti: Jukka Lindfors