Hyppää pääsisältöön

Taistelujen Algeria

Vuonna 1954 kansallismielinen vapautusrintama FLN aloitti maan itsenäisyyteen tähtäävät väkivallanteot Algeriassa.

Alkanut sota aiheutti Ranskassa sisäpoliittisen kriisin. Samana vuonna mureni Ranskan valta myös Vietnamissa.

Algerian ranskalaiset ja siirtomaaupseerit nousivat kapinaan ja vaativat kenraali De Gaullen asettamista valtaan Pariisissa. Heidän yllätyksekseen De Gaulle tarjosikin valtaan päästyään Algerialle kansanäänestystä itsenäisyydestä.

Eero Saarenheimon toimittama ohjelma on tehty kesällä 1961. Seuraavana keväänä, maaliskuussa 1962, Algerian sodassa solmittiin aselepo, ja maa itsenäistyi heinäkuussa 1962.

Tasavallan ensimmäiseksi presidentiksi valittu Ahmed Ben Bella keskitti vallan itselleen, tukahdutti opposition ja pani alkuun laajan sosialisoimisohjelman. Hänet syrjäytti vuonna 1965 Houari Boumedienne, joka pysyi vallassa seuraavat lähes 20 vuotta.

1990-luvun alussa Algeria salli poliittiset puolueet, mutta islamistisen puolueen menestys johti sotilaskaappaukseen, demokratian rajoituksiin ja pitkälliseen sisällissotaan.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto