Hyppää pääsisältöön

Taistelujen Algeria

Vuonna 1954 kansallismielinen vapautusrintama FLN aloitti maan itsenäisyyteen tähtäävät väkivallanteot Algeriassa.

Alkanut sota aiheutti Ranskassa sisäpoliittisen kriisin. Samana vuonna mureni Ranskan valta myös Vietnamissa.

Algerian ranskalaiset ja siirtomaaupseerit nousivat kapinaan ja vaativat kenraali De Gaullen asettamista valtaan Pariisissa. Heidän yllätyksekseen De Gaulle tarjosikin valtaan päästyään Algerialle kansanäänestystä itsenäisyydestä.

Eero Saarenheimon toimittama ohjelma on tehty kesällä 1961. Seuraavana keväänä, maaliskuussa 1962, Algerian sodassa solmittiin aselepo, ja maa itsenäistyi heinäkuussa 1962.

Tasavallan ensimmäiseksi presidentiksi valittu Ahmed Ben Bella keskitti vallan itselleen, tukahdutti opposition ja pani alkuun laajan sosialisoimisohjelman. Hänet syrjäytti vuonna 1965 Houari Boumedienne, joka pysyi vallassa seuraavat lähes 20 vuotta.

1990-luvun alussa Algeria salli poliittiset puolueet, mutta islamistisen puolueen menestys johti sotilaskaappaukseen, demokratian rajoituksiin ja pitkälliseen sisällissotaan.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto