Hyppää pääsisältöön

Talvisodan sotavangit kertovat kokemuksistaan

Sotavangiksi Neuvostoliittoon joutui talvisodassa lähes 900 suomalaissotilasta. Lähes kaikki heistä palautettiin Suomeen. Vankien vaihto alkoi huhtikuussa 1940.

Oheisessa ohjelmassa Pekka Tiilikainen haastattelee huhtikuussa 1940 viittä Neuvostoliitosta palautettua sotavankia.

Tiilikainen kyselee miesten kokemuksia. Miehet kertovat nälästä, epäsiisteydestä, uhkailuista, pahoinpitelyistä ja vankien värväyksestä propagandan välikappaleiksi. Eräs vangeista kertoo, että häntä vaadittiin allekirjoittamaan Suomeen tarkoitettuja lentolehtisiä.

Tiilikainen kyselee, mitä vangeilta kuulusteluissa kyseltiin, mitä he kuulusteluissa kertoivat ja kuinka yleistä vankien pahoinpitely oli. Miehet kuvailevat kokemuksiaan avoimesti. Kuulusteluissa oli viisasta välillä puhua totta, välillä valehdella. Uhkailu oli yleistä.