Hyppää pääsisältöön

Talvista kisailua Helsingissä 1906

Talviset urheilulajit – luistelu, mäenlasku ja hiihto – olivat helsinkiläisten suosiossa jo 1900-luvun alussa. Veikko Itkosen tuottamassa maailmantapahtumia käsittelevässä filmissä nähdään otteita talviurheilukilpailuista Helsingissä.

Veikko Itkosen filmiin (1951) on koostettu maailmantapahtumia vuosien 1900–1950 välisenä aikana. Näin syntyi nykypäivä on dokumenttielokuva, jossa kerrotaan maailman päätapahtumia alkuperäisten filmien välityksellä. Elokuva oli valmistettu Helsingin Sanomien 60-vuotispäivän johdosta.

Ohessa on pieni ote kyseisestä filmistä. Siinä seurataan hetki Helsingin Hiihtoklubin järjestämää pikaluistelukilpailua 5000 metrin radalla.


Filmillä nähdään niin ikään Helsingin Hiihtoklubin järjestämä mäkihyppykilpailu Alppilan mäessä. Atelier Apollo otti kilpailuista kinematografia-kuvia. Molemmat kilpailut ovat vuodelta 1906.