Hyppää pääsisältöön

Tarmo Manni oli poikkeusyksilöiden ekspertti

Muuntautumiskykyinen ja persoonallinen Tarmo Manni ehti näytellä 44 vuotta. Suurimman osan urastaan hän teki Suomen Kansallisteatterissa, mutta Manni muistetaan myös monista elokuvarooleistaan.

Aurinko on tallella. Tarmo Manni -dokumentin tekijät

Suunnittelu ja ohjaus: Leena Häkkinen ja Taina West
Kuvaussihteeri: Anne Yrjölä
Kuvaussuunnittelija: Juha Heikanen
Äänisuunnittelija: Jussi Olkinuora
Leikkaus: Leena Häkkinen, Taina West, Vesa Kiiski
Tuottaja: Terttu Talonen

Artikkelissa on esillä dokumentista verkkojulkaisuun editoitu versio.

Tarmo Manni syntyi Keski-Suomessa, Saarijärvellä 30.7.1921. Hän oli omimmillaan näytellessään poikkeusyksilöitä. Erityisen hyvin Manni muistetaan roolistaan Mielipuolen päiväkirjassa Suomen Kansallisteatterissa.

Manni oli tunnettu värikkyydestään myös näyttämön ulkopuolella. Hän oli loistava tarinankertoja ja seuramies. Mannin ystäväpiiriin kuului lukuisia ihmisiä Armi Ratiasta lähtien. Manni kuoli Helsingissä 24.9.1999.

Teksti: Seija Aunila

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto