Hyppää pääsisältöön

Tarvan Laatikkoleikki

Television alkuaikojen suursuosikki tuotiin ruutuun 123. kerran juhlaohjelmassa vuonna 1964. Palkintoihin kuuluivat mm. minkkihattu, alppilamppu ja kärpäslätkä.

Vuonna 1958 alkaneen Palapeli-viihdeohjelman suosituin osuus oli Niilo Tarvajärven vetämä Laatikkoleikki. Hänen apulaisenaan toimi Lenita Airisto. Tällä kertaa mukana vilahtaa myös Sirkus Papukaijan Onni-klovni.

Kilpailijan piti valita yksi tarjolla olevista laatikoista, joiden sisältöä hän ei tiennyt. Joissakin oli hyödyllistä tavaraa, toisissa jonninjoutavaa krääsää ja yhdessä laatikossa arvokas pääpalkinto.

Juontaja tarjosi kilpailijalle laatikosta rahaa. Mikäli tämä uskoi osuneensa oikeaan laatikkoon, hän ei huolinut seteleistä vaan piti mieluummin laatikon sisältöineen.

Tarva toi Laatikkoleikin vielä kerran ruutuun erikoisohjelmassa, jossa juhlittiin 500000:nnetta tv-lupaa.

Tällä kertaa kilpailijoina ovat herra Valjakka, rouva Linnavuori ja herra Uusitalo. Palkintoina on levysoitin levyineen, käkikello, 200 tulitikkupakettia, alppiaurinkovalaisin, huopajalkineet, hiirenloukku, kahvikalusto, minkkihattu ja tietysti obligatorinen hyönteisentappoväline.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto