Hyppää pääsisältöön

Tarvitaanko sensuuria

Painopiste-ohjelmassa keskustellaan vuonna 1972 muun muassa elokuvasensuurista, rauhanlaista, intimiteettisuojasta ja pornoteollisuuden sananvapaudesta.

Aleksandr Solženitsynin romaaniin pohjautuva norjalais-englantilainen elokuva Päivä Ivan Denisovitsin elämässä joutui esityskieltoon vuonna 1972.

Elokuvan pelättiin heikentävän Suomen suhteita ulkovaltoihin, ts. Neuvostoliittoon. Puhuttiin myös Solženitsynin ”Elokuu neljätoista” –romaanin julkaisun estämisyrityksistä.

Samana vuonna vasemmisto vaati neuvostovastaisena pitämänsä tiedonvälityksen kieltämistä ns. rauhanlailla. Se saattoi vastata sensurointisyytöksiin viittaamalla oikeiston puolestaan toimeenpanemaan Yleisradion aatteelliseen siivoukseen.

Painopiste-ohjelmassa keskustellaan myös toimittajien itsesensuurista ja voitonpyynnin merkityksestä kirjankustannuksessa.

Mukana ovat kriitikko Pekka Tarkka, asianajaja Jukka Kemppinen, teatterikriitikko Timo Laukkio, filosofian maisteri Kirsti Rekola, opiskelija Mirja Ruikka ja valtiotieteen kandidaatti Ukko Laurila.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto