Hyppää pääsisältöön

Tarvitaanko sukupuolivalistusta?

Sukupuolivalistuksen tarve oli asiantuntijoiden mukaan 1970-luvun alussa melkoinen. Sukupuolitautitapauksia todettiin vuosittain tuhansia.

Useampi kuin joka kolmas morsian astui vihille raskaana. Monet samastivat valistuksen kuitenkin yllytykseen. Heidän mielestään olisi pikemminkin tarvittu opetusta siveellisyyteen ja pidättyväisyyteen.

Radiokeskustelussa vuonna 1971 taitettiin peistä muun muassa siitä, kiihottiko sukupuolivalistus alaluokkalaisia ja usuttiko se esiaviollisiin suhteisiin, hallitsemattomaan sukupuoliseen hurjasteluun ja lopulta huumausaineiden käyttöön.

Pohdittiin myös, miten televisiomainokset vaikuttivat herkkiin miehiin ja voisivatko hyvät harrastukset vieroittaa nuoret sukupuoliasioista.

Kuuntelijoiden edustajien tentittävinä ovat psykologi Salli Saari ja maisteri Kimmo Linnilä Seksuaalipoliittisesta yhdistyksestä.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto