Hyppää pääsisältöön

Teatterikiertueen iloja ja suruja

Draamataidetta vietiin Suomen joka kolkkaan jo Kansallisteatterin alkuaikoina. Aku Korhosen työskennellessä teatterissa kuvaan kuului jokakeväinen kuukauden ”trippi” maaseudulle.

Farsseja ei maaseudulla arvostettu, kunnon komediaa kylläkin. Hyvistä näytelmistä keskusteltiin viikkokausia jälkikäteen, kuin kulttuuripiireissä ikään.

Näyttelijälle kiertueet merkitsivät lisätienestiä, mutta suurimpana motiivina oli näyttelemisen riemu. "Jokainen ilta on premiääri", Aku Korhonen sanoo.

Kiertueilla keksittiin myös vapaa-ajan puuhaa. Korhosen hauskin muisto on Iisalmelta, jossa etsittiin Juhani Ahon hautaa ja tehtiin tuttavuutta haudankaivajaan kanssa. Saara Palmgren haastatteli Korhosta tämän kesähuvilalla Nuuksiossa 1952.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto