Hyppää pääsisältöön

Teiniliitto perustaa kokeilukoulun

Yrjö Engeström kertoo Summerhill-ajatuksiin perustuvasta Vapaasta kokeilukoulusta, jota Suomen Teiniliitto oli puuhaamassa Helsinkiin.

Tietolaatikko

Vapaan kokeilukoulun kannatusyhdistyksen neuvottelukuntaan kuuluivat mm. Tuomas Anhava, Erkki Tuomioja, Vappu Taipale, Claes Andersson, Yrjö Ahmavaara, Marianne Laxén ym.
Helmikuussa 1970 avattiin kannatusyhdistyksen ylläpitämä Pakilan lastenpaikka, jonka toivottiin myöhemmin voivan jatkaa kouluna. Yhä edelleen toimivan Pakilan lastenpaikan perusajatuksena oli lapsen spontaanin luovuuden vaaliminen. Kiellot ja määräykset oli supistettu minimiin, tarhan ympärillä ei ollut aitaa, ruokailu- ja nukkumispakkoa ei ollut jne.

Brittikasvattaja A. S. Neillin teorioita ryhdyttiin Suomessa soveltamaan käytäntöön vuonna 1969.

Vapaa kokeilukoulu ei muokkaisi oppilaissa ylhäältä annettuja ihanneominaisuuksia vaan pyrkisi vastaamaan heidän omiin tarpeisiinsa.

Koulussa ei noudatettaisi kaavamaista opetussuunnitelmaa. Oppilaat voisivat toteuttaa omia oppimishalujaan.

Koulussa ei olisi luokka- ja lukukausijakoa eikä todistuksia. Lukion ja yo-tutkinnon voisi kukin suorittaa omassa tahdissaan.

Opettajilta vaadittiin ennen muuta, etteivät he "luule tietävänsä liikoja".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto