Hyppää pääsisältöön

Teiniliitto perustaa kokeilukoulun

Yrjö Engeström kertoo Summerhill-ajatuksiin perustuvasta Vapaasta kokeilukoulusta, jota Suomen Teiniliitto oli puuhaamassa Helsinkiin.

Tietolaatikko

Vapaan kokeilukoulun kannatusyhdistyksen neuvottelukuntaan kuuluivat mm. Tuomas Anhava, Erkki Tuomioja, Vappu Taipale, Claes Andersson, Yrjö Ahmavaara, Marianne Laxén ym.
Helmikuussa 1970 avattiin kannatusyhdistyksen ylläpitämä Pakilan lastenpaikka, jonka toivottiin myöhemmin voivan jatkaa kouluna. Yhä edelleen toimivan Pakilan lastenpaikan perusajatuksena oli lapsen spontaanin luovuuden vaaliminen. Kiellot ja määräykset oli supistettu minimiin, tarhan ympärillä ei ollut aitaa, ruokailu- ja nukkumispakkoa ei ollut jne.

Brittikasvattaja A. S. Neillin teorioita ryhdyttiin Suomessa soveltamaan käytäntöön vuonna 1969.

Vapaa kokeilukoulu ei muokkaisi oppilaissa ylhäältä annettuja ihanneominaisuuksia vaan pyrkisi vastaamaan heidän omiin tarpeisiinsa.

Koulussa ei noudatettaisi kaavamaista opetussuunnitelmaa. Oppilaat voisivat toteuttaa omia oppimishalujaan.

Koulussa ei olisi luokka- ja lukukausijakoa eikä todistuksia. Lukion ja yo-tutkinnon voisi kukin suorittaa omassa tahdissaan.

Opettajilta vaadittiin ennen muuta, etteivät he "luule tietävänsä liikoja".

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto