Hyppää pääsisältöön

Thatcher valtiovierailulla Suomessa

1990-luvun vaihteessa maailma eli mullistusten aikaa. Itäblokin hajoamisesta ja Persianlahden sodasta huolimatta Margaret Thatcher piti tärkeänä valtiovierailuaan Suomeen.

Ennen matkaansa antamassaan haastattelussa Thatcher ihaili Suomen sodanjälkeista politiikkaa idän ja lännen välissä.

Vierailua isännöi pääministeri Harri Holkeri, joka oli Thatcherille tuttu Euroopan konservatiivipuolueiden piiristä.

Thatcherin vierailun aikana pohjustettiin Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa, vaikka häntä ei pidettykään silloisen EY:n ylimpänä ystävänä.

Spontaanein teko Britannian pääministerin vierailulla oli poikkeaminen köysien alta torikahville. Pääministeri Harri Holkeri maksoi lystin. Thatcher kehui kahviaan, josta hän hörppäsi englantilaisella eleganssilla yhden siemauksen.

Keskustelu sulkeutuu 2.6.2019.
Keskustele
 • Leijonakuningas Jukka Jalonen

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalonen haastatteluissa.

  Jääkiekkovalmentaja Jukka Jalosella on taito saada pelaaja loistamaan ja joukkue kukoistamaan. Saavutusten listalla on muun muassa Suomen mestaruus, olympiapronssi ja MM-kulta. Sietäminen ja intohimo, siinä kaksi asiaa, jotka mestarivalmentaja nimeää menestyksen avaimiksi.

 • "Ilman unelmia ei voi elää tulevaisuuteen" – Chilen pakolaiset muistelevat vallankaappauksen kauhuja ja suomalaista solidaarisuutta

  Vuoden 1973 vallankaappaus sai suomalaiset aktivoitumaan.

  11. syyskuuta vuonna 1973 kenraali Pinochetin sotilaat aloittivat vallankaappauksen ja ryhtyivät tuhoamaan Chilen demokraattista järjestelmää. Stadionit muutettiin keskitysleireiksi, ihmisiä vangittiin, kidutettiin ja surmattiin. Elävän arkiston koostamassa artikkelissa entiset pakolaiset kertovat kokemuksiaan vankileireistä, kotiinpaluusta ja suomalaisesta solidaarisuudesta.

 • Chileläisen Alvarezin perheen pakolaisvuosista jäi muistoksi Turun murre – poika Luis palasi asumaan Suomeen

  Vaiheita pakolaisuudesta paluumuuttoon Ylen ohjelmissa.

  Alvarezit pakenivat Chilen syksyn 1973 vallankumouksen jälkeistä kaaosta ja vainoja Suomeen. Viisihenkinen perhe asettui Turkuun yli kymmeneksi vuodeksi, mutta palasi Chileen 1985. Suomeen sydämen siteet luonut vanhin poika Luis muutti kuitenkin takaisin Turkuun opiskelemaan. Perheen vaiheita on tallentunut Ylen ohjelmiin, joissa heitä saatellaan paluumatkalle vanhaan kotimaahan, käydään tapaamassa poliittisesti uudelleen järjestäytyvässä Chilessä sekä kuullaan perheen tarinaa aikuisena Turussa yliopistouran luoneen Luis Alvarezin kertomana.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto