Hyppää pääsisältöön

Thatcher valtiovierailulla Suomessa

1990-luvun vaihteessa maailma eli mullistusten aikaa. Itäblokin hajoamisesta ja Persianlahden sodasta huolimatta Margaret Thatcher piti tärkeänä valtiovierailuaan Suomeen.

Ennen matkaansa antamassaan haastattelussa Thatcher ihaili Suomen sodanjälkeista politiikkaa idän ja lännen välissä.

Vierailua isännöi pääministeri Harri Holkeri, joka oli Thatcherille tuttu Euroopan konservatiivipuolueiden piiristä.

Thatcherin vierailun aikana pohjustettiin Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa, vaikka häntä ei pidettykään silloisen EY:n ylimpänä ystävänä.

Spontaanein teko Britannian pääministerin vierailulla oli poikkeaminen köysien alta torikahville. Pääministeri Harri Holkeri maksoi lystin. Thatcher kehui kahviaan, josta hän hörppäsi englantilaisella eleganssilla yhden siemauksen.

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto