Hyppää pääsisältöön

Thatcher valtiovierailulla Suomessa

1990-luvun vaihteessa maailma eli mullistusten aikaa. Itäblokin hajoamisesta ja Persianlahden sodasta huolimatta Margaret Thatcher piti tärkeänä valtiovierailuaan Suomeen.

Ennen matkaansa antamassaan haastattelussa Thatcher ihaili Suomen sodanjälkeista politiikkaa idän ja lännen välissä.

Vierailua isännöi pääministeri Harri Holkeri, joka oli Thatcherille tuttu Euroopan konservatiivipuolueiden piiristä.

Thatcherin vierailun aikana pohjustettiin Suomen jäsenyyttä Euroopan unionissa, vaikka häntä ei pidettykään silloisen EY:n ylimpänä ystävänä.

Spontaanein teko Britannian pääministerin vierailulla oli poikkeaminen köysien alta torikahville. Pääministeri Harri Holkeri maksoi lystin. Thatcher kehui kahviaan, josta hän hörppäsi englantilaisella eleganssilla yhden siemauksen.

Kommentit
  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto