Hyppää pääsisältöön

Thatcherin valta hiipuu

Britannian talouden kasvu ja kansainvälinen arvostus eivät riittäneet pitämään Thatcheriä vallassa enää 1990-luvulla. Sisäpoliittiset epäkohdat olivat helppo lyömäase hänen vastustajilleen.

Thatcherin valtaa nakersi etenkin kunnallinen tasaverolaki, joka verotti kaikkia varallisuudesta riippumatta. Verolain vastustaminen johti lopulta mellakoihin.

Lisäksi vastustusta herättivät suuri työttömyys ja köyhien aseman jatkuva heikentyminen.

Hän joutui pyörtämään suhtautumistaan Euroopan rahaliittoon EMU:un, jotta Britannian arvovalta EU:ssa säilyisi. Se johti puolestaan vastustajien piikittelyyn konservatiivipuolueen sisällä.

Thatcher ei saanut syksyllä 1990 pidetyssä konservatiivipuolueen äänestyksessä vaadittua ehdotonta enemmistöä jatkonsa turvaamiseksi, ja hän päätti luopua puoluejohtajan ja pääministerin paikasta.

Tosin Thatcherin näkyvin vastustaja Michael Heseltine ei noussut hänen seuraajakseen, vaan paikan otti Thatcherin suosikki, silloinen valtiovarainministeri John Major.

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto