Hyppää pääsisältöön

Tiedotusvälineiden asema Afrikassa

Martti Silvennoinen raportoi ensimmäisestä yleisafrikkalaisesta kulttuurifestivaalista Algeriassa. Elokuva ja radio rakensivat uutta afrikkalaisuutta.

Ennen afrikkalaisten siirtomaiden vapautumista niiden asukkaat merkitsivät filmiteollisuudelle lähinnä pelottavia poppamiehiä ja ihmissyöjiä, möliseviä ja tomppelimaisia luonnonlapsia tai Tarzan-elokuvien pelokasta krokotiilinruokaa.

Uuden Afrikan elokuva mullisti tämän kuvan jälkikäteen katsoen perin yksinkertaisin keinoin - kertomalla maanosan todellisesta elämästä ja sen todellisista ihmisistä.

Elokuvaakin tärkeämpi oli radio: se oli nopea, rajoittamaton ja tuli mihin vain. Radion rooli esimerkiksi Algerian itsenäisyystaistelussa oli suunnattoman tärkeä.

Martti Silvennoinen raportoi Algiers´ssä vuonna 1969 pidetystä Panafrikkalaisen kulttuurin festivaalista. Ohjelma sivuaa myös Ouagadougoun yleisafrikkalaista FESPACO-filmifestivaalia, joka tuona samana vuonna järjestettiin ensi kertaa.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto