Hyppää pääsisältöön

Tilauskeskukset ja ULA uudistivat taksipalvelut 1950-luvulla

"Soittamalla numeroon 21222 saatte auton varmimmin lähimmältä autoasemalta", lupasi taksikeskuksen ilmoitus vuonna 1953.

Sivistys levisi Suomeen aikanaan Turun kautta, ja joulukuussa 1953 valmistuneen uutisfilmi mukaan sama kaupunki oli ollut myös ns. "hiljaisen liikenteen" pioneeri, Nyt se johti kehitystä myös taksipalvelujen alalla.

Puhelinvälitteinen taksien tilauskeskus (”Ringtill”) otettiin Turussa käyttöön kesällä 1953. Filmissä nähdään, kuinka suuren taulun syttyvät ja sammuvat merkkivalot kertovat tilauskeskuksen virkailijoille kaupungin kulloisenkin taksitilanteen. Kahden "tyttären" hoitamaan keskukseen voi soittaa yhtä aikaa jopa viisi asiakasta.

Filmin sisältötiedoissa puhutaan Turun ulataksitoiminnasta, mutta keskuksen hoitajat eivät näytä olevan radiopuhelinyhteydessä takseihin. Tapani Maurasen taksitoimintahistoriikin mukaan Turun ulakeskus aloittikin vasta seuraavana keväänä, vaikka filmin takseissa näkyykin jo isoja "piiska-antenneja".

Vuonna 1960 valmistuneessa uutisfilmissä nähdään jo ulataksikeskus toiminnassa Tampereella. Autoihin asennetut laitteet olivat isoja ja painavia.

Filmi esittelee myös ulapuhelimen käyttöä paloautoissa, työkoneissa ja jakeluautoissa sekä lopuksi radiolennätintoimintaa.

Artikkelin lähteenä on käytetty Tapani Maurasen kirjaa Taksi! Matka suomalaisen taksin historiaan, Suomen Taksiliitto 1995.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto