Hyppää pääsisältöön

Tilintekoja Reporadion ajasta

Eino S. Revon kiistelty pääjohtajakausi puhutti vielä kauan jälkikäteenkin. Vuonna 1972 sitä käsitteli kaksi eri näkökulmia edustavaa kirjaa.

Kirjailija Pentti Holappa ja valt.tri Seikko Eskola keskustelevat Jaakko Korjuksen pamfletista ”Suunnaton Yleisradio” ja Pertti Hemánuksen teoksesta ”Reporadion nousu ja tuho”.

Molemmilla kirjoittajilla oli läheinen suhde Yleisradioon. Korjus istui yhtiön hallintoneuvostossa kokoomuksen mandaatilla, "edistykselliseksi porvariksi" luonnehdittu Hemánus puolestaan toimi Revon kaudella Ylen ohjelmatoiminnan koordinaattorina. Holappa arvelee molempien liikaakin tarkastelevan maailmanmenoa vain Yleisradion näkökulmasta.

Keskustelijoiden mielipiteet jakautuvat suurin piirtein samoin kuin puheena olevien teosten kirjoittajienkin. Eskolan mielestä Hemánuksen ylistämä Reporadion sallivuus koski vain samanhenkisiä mielipiteitä. Holapan mielestä Repo sen sijaan valitsi parhaan toimintatavan, minkä kukaan tiedotusvälineen johtaja voi valita: päästi eri mielipidesuuntien edustajat taistelemaan keskenään.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – näin diplomaatit itse kertovat vaiheistaan

  Brotherus ja Edelstam auttoivat tuhansia pakolaisia Chilestä

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto