Hyppää pääsisältöön

Toivo Haapanen

Radio-orkesterin ensimmäiseksi ylikapellimestariksi valittiin Toivo Haapanen. Hänen kautensa kesti 21 vuotta.

Tietolaatikko

Toivo Haapanen 1889-1950
1929–1950 RSO:n ylikapellimestarina
1943 Tukholman kuninkaallisen musiikkiakatemian jäseneksi
Toimi myös säveltäjänä

Karvialla 1889 syntynyt Toivo Haapanen opiskeli viulunsoittoa ja teoriaa Helsingin Filharmonisen Seuran orkesterikoulussa ja oli Filharmonisen orkesterin sekä Helsingin kaupunginorkesterin jäsen vuoteen 1917.

Muusikontöiden ohella Haapasta kiinnosti akateeminen ura: hän väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1925 Suomen keskiaikaisesta musiikista ja toimi Helsingin yliopistossa musiikkitieteen dosenttina ja ylimääräisenä professorina.

Yleisradiossa Toivo Haapanen toimi aluksi sen ensimmäisenä musiikkipäällikkönä, mutta keskittyi sittemmin kokonaan Radio-orkesterin ylikapellimestarin tehtäviin kaudeksi 1929–1950. Heti kautensa aluksi hän määritteli orkesterin toiminnan peruslinjaukset: soittajistoa on laajennettava tavoitteena täysimittainen sinfoniaorkesteri, ja orkesterin tulisi esittää ennenkaikkea kotimaista musiikkia.

Haapasen tavoite kehittää Radio-orkesteria entisestään haastoi muusikot kovaan työhön: ensi kerran orkesterin kyvyt pantiin toden teolla koetukselle vuonna 1939, jolloin se esitti Haapasen johdolla Rimski-Korsakovin Sheherazaden. Viulusoolot teoksessa soitti Erik Cronvall, Radio-orkesterin pitkäaikainen viulisti ja konserttimestari.

Nikolai Rimski-Korsakov: Sheherazade, sinfoninen sarja orkesterille op. 35 Tuhannen ja yhden yön tarinoiden mukaan (1888)
Osat 1,2 ja 4
Radio-orkesteri, joht. Toivo Haapanen
Viulusoolot: Erik Cronvall
Nauhoitettu 7.2.1939.
Ennen musiikkiesitystä Markus Raution kuulutus.

Kommentit