Hyppää pääsisältöön

Toivo Kärki, tuhansien laulujen mies

Toivo Kärki työhuoneessaan kädessään kirja Great Songs of the Sixties.
Toivo Kärki työhuoneessaan kädessään kirja Great Songs of the Sixties. Kuva: Kalle Kultala Toivo Kärki,säveltäjät,Kalle Kultala

Säveltäjä, pianisti ja tuotantopäällikkö Toivo Kärki oli suomalaisen iskelmän vaikutusvaltaisimpia hahmoja. Kari Somerjoki haastatteli viihdeveteraania tämän täyttäessä 65 vuotta joulukuussa 1980.

Toivo Kärki (1915–1992) oli 65-vuotispäiväänsä mennessä ehtinyt kirjoittaa jo arviolta 2000 sävellystä, joista oli levytetty pitkälti toista tuhatta. Lisäksi hän oli tehnyt musiikkia noin viiteenkymmeneen filmiin ja viiteentoista revyyseen.

Kärki kertoo syntyneensä Pirkkalassa "sattumalta", koska pappis-isä oli paikkakunnalla vain lyhyen aikaa. Varsinaisena kotiseutunaan hän piti Etelä-Pohjanmaata, missä isä toimi pappina yli kolmekymmentä vuotta.

Nuori Toivo pantiin soittamaan pianoa jo nelivuotiaana. Pianonsoittoa hän jatkoi koululaisena. Kuudennella luokalla ollessaan Kärki halusi erota oppikoulusta ja mennä lukkari-urkurikouluun valmistuakseen kirkkomuusikoksi. Isä kielsi aikeet ja vaati poikaa lukemaan itsensä ensin ylioppilaaksi.

Tangoja "olosuhteiden pakosta"

Lukioluokilla Kärki kuuli ensimmäiset jazzlevyt ja innostui niistä. Kun hän tuli ylioppilaaksi vuonna 1933, jazzharrastus vei hänet ensin ravintolamuusikoksi ja sitä kautta viihdemusiikin ammattilaiseksi. Jazz on edelleen Kärjen mielimusiikkia, mutta "olosuhteiden pakosta" hän on säveltänyt myös paljon tangoja.

Sodissa Kärki oli rintamajoukoissa Itä-Karjalassa. Sotien jälkeen hän liittyi Erkki Ahon big bandiin. Sitten hän perusti oman yhtyeen ja teki kiertueita ympäri Suomen yli kymmenen vuoden ajan.

Kärki sanoo pitävänsä kaikesta musiikista, joka on lajissaan hyvää. Hän ei karsinoi musiikkia "hyvään" klassiseen ja "huonoon" viihdemusiikkiin.

Säveltäjä muistelee pitkää yhteistyötään sanoittaja Reino Helismaan kanssa. Parivaljakko oli 1950-luvun rillumareikulttuurin pääarkkitehteja. Hän kertoo myös urastaan levy-yhtiössä. Haastattelua tehtäessä Kärki oli jo virallisesti eläkkeellä, mutta työtä oli yhä niin paljon kuin jaksoi tehdä.

Artikkelin teksti on mukailtu Tänään iltapäivällä -lähetyksen sisältöselostuksesta.