Hyppää pääsisältöön

Toompean varjossa ja Estonian parrasvalossa

Katkelmat Markus Raution reportaasista vuodelta 1937 vievät Tallinnan Toompeanmäelle, Eestin radioon ja Estonia-teatterin parvelle.

Rautio oli 1930-luvun alussa tehnyt Tallinnasta Yleisradion ensimmäisen ulkomaanreportaasin. Vuonna 1937, kun Rautio vei mikrofonin uudelleen kuuntelemaan Tallinnaa, käytössä olivat jo nauhoitusvälineet.

Laivamatka Helsingistä Tallinnaan kesti tuohon aikaan neljä tuntia, lentäen oli perillä puolessa tunnissa. Rautio ehtii vanhan kaupungin nähtävyyksien ohella perehtyä mm. tallinnalaiseen jazziin. Yleisö on haltioissaan – mentaliteetti lahden sillä puolen oli toisenlainen kuin Suomessa, reportteri toteaa.

Itsenäinen Viro eli näinä vuosina poliittisia poikkeusaikoja riigivanem Konstantin Pätsin otettua vallan omiin käsiinsä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto