Hyppää pääsisältöön

Topeliuksen Maamme-kirja kilpailee Raamatun kanssa

Zachris Topeliuksen Maamme-kirja ilmestyi ruotsiksi vuonna 1875. Yli sata vuotta myöhemmin se oli Suomen eniten luettu kirja heti Raamatun jälkeen.

Maamme-kirja (Boken om vårt land) oli laadittu kansakoulun alaluokkien käyttöön. Sen tarkoituksena oli kertoa Suomen kansasta, maantieteestä ja historiasta ja kehittää näin koululaisten isänmaallisuuden tunnetta.

Maamme-kirja kuului puoli vuosisataa koulujen peruslukemistoon. Siitä oli vuoteen 1990 mennessä otettu lähes 60 suomenkielistä painosta.

Ihanteelliseen tyyliin laadittu teos ohjasi sukupolvien ajan käsitystä siitä, mitä suomalaisuus merkitsee. Matti Klinge kertoo Paavo Einin ohjelmassa Maamme-kirjan synnystä ja vaikutuksesta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto