Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas nostatti kirjasodan

Tuntematon sotilas -elokuvan juliste
Tuntematon sotilas -elokuvan juliste Tuntematon sotilas (2017 elokuva),Väinö Linna,Edvin Laine

Väinö Linnan Tuntematon sotilas herätti heti ilmestyessään sekä suurta ihailua että jyrkkää paheksuntaa. Radiossa kirjasta keskusteltiin tuoreeltaan tammikuussa 1955.

Ohjelman aluksi kuullaan romaanin tekijän haastattelu hänen kotonaan Tampereella. Teoksen alkuituna oli jo rintamalla tehty ensimmäinen kirjallinen yritys, jonka kustantaja palautti. Varsinainen kirjoittaminen alkoi syksyllä 1953 Väinö Linnan työskennellessä tehtaalla koneasentajana.

Tuntematon sotilas sai pääosin myönteisen vastaanoton, mutta sitä myös syytettiin historian vääristelystä ja moraalittomuudesta. Mm. majuri ja kirjailija Pauli Marttina katsookin ohjelmassa kirjailijan antavan väärän kuvan sodasta ja suomalaisista sotilaista.

Linnan sotamiesten realistinen suhde sotaan ja pilkallinen asenne hurraaisänmaallisuuteen herätti kovaakin kritiikkiä. Toisaalta jopa monet aktiiviupseerit löysivät siitä omaan katsantoonsa sopivaa ainesta.

Romaanista vaihtavat mielipiteitä Matti Kuusi, Pauli Marttina, Martti Santavuori, Seppo Simonen, Eugen Terttula ja Voitto Viro. Keskustelua herättävät mm. romaanin kuvaukset upseereista ja rintamalotasta, purnaamisesta ja sotilaallisesta kurinpidosta.