Hyppää pääsisältöön

Tuntematon sotilas nostatti kirjasodan

Väinö Linnan Tuntematon sotilas herätti heti ilmestyessään sekä suurta ihailua että jyrkkää paheksuntaa. Radiossa kirjasta keskusteltiin tuoreeltaan tammikuussa 1955.

Ohjelman aluksi kuullaan romaanin tekijän haastattelu hänen kotonaan Tampereella. Teoksen alkuituna oli jo rintamalla tehty ensimmäinen kirjallinen yritys, jonka kustantaja palautti. Varsinainen kirjoittaminen alkoi syksyllä 1953 Linnan työskennellessä tehtaalla koneasentajana.

Tuntematon sotilas sai pääosin myönteisen vastaanoton, mutta sitä myös syytettiin historian vääristelystä ja moraalittomuudesta. Mm. majuri ja kirjailija Pauli Marttina katsookin ohjelmassa kirjailijan antavan väärän kuvan sodasta ja suomalaisista sotilaista.

Linnan sotamiesten realistinen suhde sotaan ja pilkallinen asenne hurraaisänmaallisuuteen herätti kovaakin kritiikkiä. Toisaalta jopa monet aktiiviupseerit löysivät siitä omaan katsantoonsa sopivaa ainesta.

Romaanista vaihtavat mielipiteitä Matti Kuusi, Pauli Marttina, Martti Santavuori, Seppo Simonen, Eugen Terttula ja Voitto Viro. Keskustelua herättävät mm. romaanin kuvaukset upseereista ja rintamalotasta, purnaamisesta ja sotilaallisesta kurinpidosta.

Teksti: Jukka Lindfors

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto