Hyppää pääsisältöön

Tuntemattoman sotilaan tunnettu tekijä

"Maamme työläisten riveistä on astunut suuri kertoja, jonka nimi muutamassa kuukaudessa on syöpynyt kaikkien tietoisuuteen."

Tietolaatikko

Filmikatsauksilla tarkoitetaan kotimaisia lyhytelokuvia, joita esitettiin pitkän elokuvan edellä elokuvateattereissa. Sisällöltään valistavien, opetuksellisten ja uutisluontoisten katsausten kulta-aikaa oli 1950-luku.

"Tuntematonta sotilasta" oli puolessa vuodessa myyty lähes 175 000 kappaletta. Linnaa verrattiin Tolstoihin ja Aleksis Kiveen.

Hänen sotaromaaninsa filmattiin pikavauhtia, ja tekijä itsekin pääsi filmitähdeksi hänestä kertovaan henkilökuvaan.

Linna nähdään huoltamassa kutomakonetta tehtaassa, jonne hän palasi haistelemaan ilmapiiriä uutta kirjaansa varten.

Torpparin poika oli hankkinut myös pienen maatilan, jolla hän puski peltoa traktorilla minkä kirjoittamiselta kerkesi.

Elokuvan tekijät vierailevat myös Tampereen kaupunginkirjastossa, jota johtaneen Mikko Mäkelän kirjallisuuspiiri vaikutti ratkaisevasti Linnan kirjalliseen kehitykseen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto