Hyppää pääsisältöön

Tuore laulajalöytö Tapani Kansa pohti Jatkoajassa laulajan valtaa

Edellisenä keväänä läpimurtonsa tehnyt Tapani Kansa vieraili huippusuositussa Jatkoaika-ohjelmassa marraskuussa 1968. Melkein kättelyssä tuoreelta tähdeltä tiedusteltiin, oliko ”Kansa” todella hänen oikea sukunimensä.

Tietolaatikko

Käymme yhdessä ain (= Dunja du/Vi ska gå hand i hand). Roloff, Wolfgang (säv). Hee, Hans (säv). Linnavalli, Esko (sov). Reponen, Pertti (san). Levytetty 1968.
Käyn uudelleen eiliseen (Les Bicyclettes de Belsize). Säv. ja san. Les Reed – Barry Mason. Johansson, Nacke (sov). Vainio, Juha (suom. san). Levytetty 1968.

Tapani Kansa teki läpimurtonsa keväällä 1968. Listaykköseksi nousseen Delilahin jälkeen hänen seuraava ykköshittinsä oli saksalaisperäinen Käymme yhdessä ain, jonka Gunnar Wiklund oli nostanut Ruotsissa suursuosioon.

Käyn uudelleen eiliseen sen sijaan ei ole Kansan oma hitti. Markku Aro vei Engelbert Humperdinckin tunnetuksi tekemän iskelmän listaykköseksi keväällä 1969.

Tapani Kansa on tullut tunnetuksi viihde-elämää koskevista kannanotoistaan. Jo Jatkoajan haastattelussa hän puhuu iskelmälaulajien auktoriteettiasemasta nuoriin ihailijoihinsa nähden. Hänen tuleva kiertueensa tulisi käsittelemään vallankäyttöä monessa muodossa.

Juontaja Aarre Elo pelkää artistien käyttävän väärin valtaansa vetoamalla "pliirum-plaarum-sanoilla" nuoren ihmisen kypsymättömiin tunteisiin. Kansan mielestä kuulijoille pitäisikin viihteen lomassa sujuttaa "henkisesti mittavampaa" ajanvietettä. Kysyttäessä laulajan omaa viestiä hän kertoo pyrkineensä edistämään ihmisten sopuisaa kanssakäymistä.

Teksti: Jukka Lindfors

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto