Hyppää pääsisältöön

"Turisti" on Suomen kulkulaitoskalenteri

Ulkomaailman ja Suomen lähentymistä edistäneistä painotuotteista tärkeimpiä on ollut Suomen Matkailijayhdistyksen julkaisema kirja Suomen kulkuneuvot eli ”Turisti”.

Tietolaatikko

Suomen Matkailijayhdistys perusti toimiston Helsinkiin vuonna 1896. Yhdistys toimi matkailualan keskusjärjestönä ja huolehti sekä koti- että ulkomaisille matkailijoille annetusta maksuttomasta tiedonantopalvelusta sekä Suomen markkinointitoiminnasta ulkomailla.
2001 perustettiin Suomen Matkailijayhdistys SMY ry jatkamaan Suomen Matkailijayhdistyksen ja Suomen Matkailuliiton aatteellista työtä.

"Turistin” ensimmäinen laitos ilmestyi vuonna 1891. Ensimmäisestä laitoksesta suurimman osan täyttivät laiva-aikataulut.

Alkuvuosinaan tarjosi myös junien ja kestikievarikyytien tiedot. 1920-luvun alusta mukaan tuli bussiliikenne ja vuonna 1924 lentokonelinja Helsinki-Tallinna.

70-vuotiaasta "Turistista" vuonna 1962 kertovat toimitusjohtaja Jorma Tolonen sekä Turistin toimituskuntaan kuuluneet Vappu Tuomioja, Lauri Levämäki ja Jussi Koskiluoma.

Teksti: Jukka Lindfors