Hyppää pääsisältöön

Turkan koulussa piti asettua vaaralle alttiiksi

Kiistelty ohjaaja Jouko Turkka toimi Teatterikoulun rehtorina vuosina 1983–1985. Turkalle näyttelijänammatin ydin oli esiintyminen, ja siksi yleisölle tehtävien esitysten määrä nousi hänen aikanaan ratkaisevasti.

Tuleva rehtori sanoo Tänään iltapäivällä -ohjelman haastattelussa, että näyttelijäntyöhön oli palautettava sellaiset hyveet kuin rohkeus, itsensä ylittäminen ja asettuminen alttiiksi vaaralle. Samat käsitteet olivat kunniassa urheilussa, ja monien ulkopuolisten silmissä ”Turkan koulu” samastuikin oppilaiden fyysiseen rääkkiin.

Opiskelijoiden oli tutustuttava äärimmäisiin tunnetiloihin osatakseen tarvittaessa palauttaa nämä tuntemukset näyttämöllä. Koulun opetusta kuvailevat lehtikirjoitukset johtivat vuonna 1983 myös oikeuskanslerin selvityspyyntöön.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto