Hyppää pääsisältöön

Tyko Sallisen akvarelleja

Varhaisen suomalaisekspressionistin muistonäyttely järjestettiin Galerie Artekissa keväällä 1956. Lii-Filmin katsauksessa esitellään näyttelyssä esillä olleita töitä.

Tyko Sallisen (1879-1955) ekspressionistisia kuvia suomalaisista vieroksuttiin aikanaan rumina ja raakoina.

Häntä pidettiin Suomen maalaustaiteen perinteiden murskaajana, eikä Sallinen itsekään ollut vastakkainasetteluun osaton: taiteilijaseuran kokouksessa vuonna 1912 hän nimitti Gallén-Kallelaa vähemmän mairittelevilla ilmauksilla.

Sallinen oli vuonna 1917 perustetun ekspressionistisen Marraskuun ryhmän johtava hahmo. Uusista eurooppalaisista vaikutteista huolimatta hänet on hyväksytty yhdeksi suomalaisen kansankuvauksen suurista nimistä.

Sallisen rajuimmat ekspressionistiset työt ajoittuvat 1910-luvulle, minkä jälkeen hänen tyylinsä muuttui rauhallisemmaksi.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Möttönen ja Vehtaaja ratkovat Tehtäviä isolla T:llä

  Raija Orasen lastenkuunnelmasarja nyt pysyvästi Areenassa.

  Raija Oranen on urallaan kirjoittanut niin romaaneja, lastenkirjoja, novelleja kuin elokuva- ja televisokäsikirjoituksia. Hänen esikoislastenkirjansa Möttönen ja vehtaaja ilmestyi vuonna 1979 ja siitä tehtiin samaisena vuonna Ylelle radiokuunnelma. Lukijoina toimivat Jyrki Kovaleff, Aune Lind, Seppo Kolehmainen sekä Lea Pennanen-Mattila.

 • Pullantuoksuinen Hannes vaiko bensankatkuinen Sulo? Testaa, kuka tv-sarjojemme isähahmoista olet!

  Elävän arkiston leikkimielinen isyystesti.

  Oletko isänä Kotikadun Hannes vaiko Rintamäkeläisten Antti? Tai vaikkapa Kyllä isä osaa -sarjan isä? Se selviää tekemällä Elävän arkiston leikkimielisen isyystestin: valitse vastauksista vaihtoehto, joka kuvaa itseäsi parhaiten. Halutessasi voit toki myös selvittää, ketä suomalaista draamaisää oma isäsi muistuttaa. Onnea matkaan!

 • Venäläisen kirjanpitäjän traaginen kuolema käynnisti pitkän ketjun – Likaisen rahan liikkeitä etsitään eurooppalaisista pankeista

  Rahanpesuepäilyjä myös Suomessa toimivissa pankeissa.

  Eurooppalaiset pankit ovat joutuneet viime vuosina useiden rahanpesuepäilyjen kohteeksi. Viimeksi esillä on ollut Danske Bankin sekä Nordean epäillyt yhteydet rikollisen venäläisen rahan pesuoperaatioihin. Yksi epäilty rikollisen rahan lähde liittyy Sergei Magnitskin traagiseen tapaukseen. Ulkolinja kertoi tutkintavankeudessa epäselvissä oloissa kuolleen moskovalaisen kirjanpitäjän kohtalosta ohjelmassa Kuollut mies tuomiolla vuonna 2013.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto