Hyppää pääsisältöön

UKK: Nootin syynä NL:n huoli Suomen ulkopolitiikan suunnasta

Noin kuukausi Neuvostoliiton nootin jälkeen presidentti Urho Kekkonen matkusti Novosibirskiin neuvottelemaan neuvostojohdon kanssa. 14 vuotta myöhemmin UKK kommentoi tv:ssä noottikriisiä ja sen syitä.

Neuvostoliitto oli ilmoittanut Suomelle, että se luottaa Suomen ulkopolitiikkaan. Neuvostoliiton ulkoasianministeri Gromyko ilmoitti asiasta 11.11.1961 Suomen ulkoministerille Ahti Karjalaiselle, kun tämä vieraili Moskovassa.

Karjalaiselle kuitenkin sanottiin, että Neuvostoliitto oli huolissaan Suomen ulkopoliittisen linjan jatkumisesta. Tällä viitattiin Kekkosen vastaiseen oppositioon.

SDP ja kokoomus ajoivat presidentiksi oikeuskansleri Olavi Honkaa. Tämän Neuvostoliitto katsoi olevan uhkan maiden välisille suhteille.

Suomen oli nyt annettava varmuus siitä, että silloinen ulkopoliittinen suuntaus jatkuisi. Näin sotilaalliset neuvottelut olisivat mahdollisesti vältettävissä.

Karjalaisen vierailun jälkeen Kekkonen hajotti eduskunnan. Uudet vaalit määrättiin järjestettäväksi seuraavan vuoden helmikuussa.

Kekkonen lähti neuvottelemaan Siperiaan Novosibirskiin Neuvostoliiton johdon kanssa 22.11.1961 (ks. video). Tällöin Hongan ehdokkuus oli vielä voimassa.