Hyppää pääsisältöön

ULA-radiota markkinoidaan

Ultralyhyihin aaltoihin siirtyminen 1950-luvulla oli digi-tv:n veroinen muutos. Markus-setä mainostaa "luonnonmukaista häiriötöntä äänentoistoa".

Tietolaatikko

Ulaverkon rakentaminen oli suuri ja taloudellisesti vaativa ponnistus, joka hidasti Yleisradion siirtymistä tv-toimintaan. Ensimmäinen ula-antenni aloitti toimintansa vuonna 1953. Rinnakkais-ulaverkko ulottui koko maahan vuonna 1965. Ruotsinkieliset ohjelmat saivat oman lähetysverkon vuonna 1963.

Radioasemien määrän kasvaessa pitkä- ja keskiaaltojen kuuluvuus huononi. Ultralyhyet eli FM-aallot sen sijaan eivät häirinneet naapuriasemia, ja aaltoalueille saatiin mahtumaan useampia taajuuksia.

Yleisö oli, kuten digitointivaiheessa 2000-luvulla, saatava tajuamaan muutoksen merkitys. Yleisradio kehitti ulalähetysten myyntivaltiksi ”myyvempää” ohjelmaa, josta rinnakkaisohjelma sai alkunsa.

Lyhytfilmissä ultralyhytaaltovärähtelyä selvitetään animaation avulla.

Oheisen filmin aikaan teatterineuvos Markus Rautio tunnettiin jo radion Lastentuntien Markus-setä. Lastenradio käynnistyi vuonna 1927 ja Markus Rautio aloitti Yleisradion kuuluttajana vuonna 1926.

Teksti: Jukka Lindfors & Seija Aunila

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto