Hyppää pääsisältöön

Uljas Pulkkisin Bells

Uljas Pulkkisilta RSO on kantaesittänyt kolme teosta. Viimeisin näistä on vaskille ja lyömäsoittimille sävelletty Bells, joka sai ensiesityksensä keväällä 2006.

Tietolaatikko

Uljas Pulkkis s. 1975
Pulkkis: Enchanted Garden (Lumottu puutarha), RSO:n kantaesitys 17.8.2000 (YLE:n tilaus, 2000)
Pulkkis: Crest of Waves, RSO:n kantaesitys 21.1.2004 (YLE:n tilaus, 2003)
Pulkkis: Bells, RSO:n kantaesitys 26.5.2006 (YLE:n tilaus, 2006)
Enchanted Garden voitti kansainvälisen säveltäjärostrumin 2001

Uljas Pulkkis (s. 1975) kertoo teoksestaan: ”Vaskiorkesterille on sävelletty varmasti aivan valtava määrä musiikkia. Tästä musiikista leijonan osa on kuitenkin käyttömusiikkia esim. armeijalle marssimusiikiksi, tilaisuuksien fanfaareiksi tai säestämään syksyistä oktoberfestiä. Tunnettuja taidemusiikin teoksia suurelle vaskiorkesterille, jotka eivät ole sovituksia, on erittäin vähän. Mieleeni tulee lähinnä Einojuhani Rautavaaran ’A Requiem in Our Time’.”

”Vaskiorkesteri koostuu käyrätorvista, trumpeteista, pasuunoista, tuubista ja lyömäsoittimista. Näille kaikille soittimille on yhteistä käsite kellot, englanniksi bells. Vaskisoitinten ulointa osaa, josta ääni tulee ulos kutsutaan kelloksi, samoin lyömäsoittajalla voi olla käytössään erilaisia kelloja. Nimensä mukaisesti kellot ovat tämän teoksen ydin. Musiikillisina aiheina teoksessa on rituaalimaisia kirkonkellomaisia nelisävelisiä aiheita, jyhkeitä nuottikuvassa kellon muotoisia koraalifraaseja ja kepeitä korkealla helähteleviä tiukuja. Kelloaiheiden lisäksi vaskisoittimille ominaisia fanfaareita oli hankala välttää kirjoittamasta.”

”Soitinryhmät on teoksessa aseteltu istumaan erillään soitinten ominaisrekisterin mukaan alkaen korkeista trumpeteista matalaan tuubaan. Näin aseteltuna yleisö voi aistia paitsi äänen väristä, myös äänen suunnasta käsin, kuinka nämä erilaiset kelloaiheet poukkoleivat soittimelta toiselle. Erityisen tärkeässä asemassa ovat lyömäsoittajan putkikellot, jotka takovat nelisävelistä aihetta kolmesti teoksen aikana, merkaten siten teoksen alkua, keskiosaa ja loppua.”

”Suuria tuttijaksoja teoksessa on vähemmän kuin siinä voisi olla. Suuri määrä vaskisoittimia tuottaa niin paljon ääntä, että forten kirjoittaminen oli kynässäni vähemmän herkässä kuin tavanomaisessa orkesterimusiikissa. Tuttijaksojen puute ei silti takaa että soittajat saisivat levätä pitkiä aikoja; teoksen yleisin tekstuuri on pitkälinjainen koraalimelodia, joka hyppelehtii soitinryhmältä toiselle, kuin hitaana hoketuksena.”

Uljas Pulkkis: Bells vaskiyhtyeelle, kantaesitys (YLE:n tilaus, 2006)
RSO:n vasket, joht. Jurjen Hempel
Nauhoitettu Temppeliaukion kirkossa Helsingissä 26.5.2006.