Hyppää pääsisältöön

Ulkomaalaisjuhlaa Eltsussa 1954

Jaguar päihitti Ferrarit sarjavalmisteisten urheiluautojen kilpailussa vuoden 1954 Eläintarhanajoissa. Ulkomaiset vieraat jylläsivät lähes kaikissa muissakin luokissa.

Tietolaatikko

Vuoden 1954 Eläintarhanajoa oli tallentamassa yhdeksän Filmiseppo Oy:n kuvaajaa, joilla oli apunaan Valtion sähköpajan radiopuhelimet

Ajoja kuvattiin myös lentokoneesta

Ajojen ainoa suomalaisvoitto tuli isojen moottoripyörien sarjassa, jossa paras oli Esko Lahti Triumphillaan

350-kuutioisten pyörien kilpailun voitti Ruotsin Andersson, toiseksi tuli Suomen Kurt Ginman (AJS). 1950-luvun moottoripyöräluokissa suomalaiset saavuttivatkin enää vain muutaman voiton. Alan Dudley-Wardin lähtö epäonnistui ja edellisvuotinen ykkönen putosi kyydistä.

Sarjavalmisteisten urheiluautojen luokan voitti englantilainen Michael Head Jaguarillaan. Hän päihitti näin ennakkosuosikkeina pidetyt ruotsalaiset Ferrari-kuskit Valdemar Stenerin ja Olle Perssonin.

Alle 2000-kuutioisten urheiluautojen luokassa oli vain kolme lähtijää, joista maaliin pääsi kaksi. Voittaja oli Ruotsin John Bengtsson (Ferrari), toisena Suomen Väinö Helin (Triumph). Siro Toivela ajoi päin puuta, mutta selvisi aivotärähdyksellä ja luunmurtumilla.

Teksti: Jukka Lindfors