Hyppää pääsisältöön

Ulkomaalaisvoitto Lahden pikamatkalla

Ruotsalainen Alfred Dahlqvist oli vuonna 1941 Salpausselän 18 kilometrin kilpailun ensimmäinen ulkomaalainen voittaja. Mäkeä hypättiin tuolloin ilotulitteiden loimussa.

Yhdistetyn kilpailun vuoden 1941 kisoissa voitti Saksan Gustl Berauer.

50 km:llä voiton peri Matti Lähde, joka hiihti Suomelle kultaa Garmisch-Partenkirchenin 4x10 km:n viestissä.

Leo Laakso otti mäkihypyssä ensimmäisen viidestä perättäisestä voitostaan. Kisojen ohjelmaan kuului myös ilotulitusmäenlasku.

Pujottelussa ei päästy kunnon vauhtiin liian loivan rinteen ja huonon kelin tähden. Pujottelu tuli Salpausselälle vuoden 1938 MM-kisojen myötä.

Muonituksesta tapahtumassa huolehtivat lotat.

Salpausselän ensimmäiset ulkomaiset osanottajat tulivat mukaan vuonna 1928. 50 km:llä ensimmäinen ulkomaalaisvoitto koettiin vuonna 1935.

Tietolaatikko

18 km: 1) Alfred Dalqvist, 2) Martti Lauronen
50 km: 1) Matti Lähde, 2) S. Stenvall (Ruotsi), 3) Sulo Nurmela
Yhdistetty: 1) Gustl Berauer (Saksa)
Mäkihyppy: 1) Leo Laakso

 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto