Hyppää pääsisältöön

Unkarin futistaiturit pyörittivät Suomea csárdásissa 1955

Suomen maajoukkue kärsi syyskuussa 1955 yhden pahimmista tappioistaan kautta aikojen, kun Unkari löylytti sen surullisin numeroin 1–9. Lohdutukseksi ottelu tarjosi kuitenkin "näytöksen täydellisestä jalkapalloilusta", kuten uutisfilmi tapahtumaa kehuu.

Unkari oli 1950-luvun alussa yksi maailman huippujoukkueista. Se voitti olympiaturnauksen Helsingissä 1952 ja saavutti MM-hopeaa kaksi vuotta myöhemmin.

Vuonna 1955 Unkari palasi olympiavoittonsa näyttämölle Helsinkiin. Joukkueen selkärankana oli legendaarinen kapteeni Ferenc Puskás.

Filmiselostuksen mukaan ottelu oli ennen kaikkea arvokas oppitunti siitä, miten jalkapallossa saavutetaan voitto. Kolmikymmentuhantinen ennätysyleisö ei silti hetkeäkään odottanut, että tuon voiton saavuttaisi Suomi.

Kun ottelua oli pelattu kaksi minuuttia, unkarilaiset aloittivatkin "csárdáksensa". Samaa tanssinimikettä viljellään selostuksessa useampaan otteeseen.

Selostaja analysoi vierasjoukkueen pelityylin salaisuutta: "Vain pitkän ja jatkuvan harjoittelun ja huippuunsa kehitetyn taituruuden kautta päästään siihen, että pallo tekee raskaimman työn. Unkarilaiset eivät junnaa hampaat irvessä pallon perässä, vaan uskovat sen kulkevan miehiä mopeammin. Ja menestys on varma! On vain huolehdittava siitä, että pallolla aina on oikea osoite."

Suomen ainoan maalin ottelussa teki Matti Hiltunen. Joukkueessa pelasivat myös mm. Åke Lindman ja Kai Pahlman.

Maat ottelivat nyt seitsemättä kertaa. Suomi oli siihen mennessä lyönyt Unkarin vain vuonna 1934, jolloin vastassa oli amatöörijoukkue.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto