Hyppää pääsisältöön

Usko Saksan voittoon alkaa horjua

Suomen poliittinen ja sotilaallinen johto näki syksyllä 1942, että sotaa on jatkettava, vaikka usko Saksan voittoon alkoi horjua. Sensuuri piti huolen siitä, ettei ylilyöntejä tai julkisia epäilyksiä esitetä.

Jatkosodan alkuvaiheessa sensuurilaitokselle tuotti eniten työtä pahimpien venäläisvastaisten ”propagandapaukahduksien” hillitseminen.

Suurpoliittisen tilanteen muutoksen myötä syksyllä 1942 mm. Urho Kekkosen pakinointi Suomen tulevista rajoista alkoi näyttää ulkopoliittisesti varomattomalta.

Sodan alussa lehdet olivat käyttäneet sotauutisoinnissaan saksalaisia lähteitä. Muutoksen tuulia ennakoi, että viimein lehdet saivat hyödyntää jopa anglosaksien sotatiedotteita. Suhde Saksaan oli herkkä aihe, varsinkin siinä vaiheessa kun Saksan sotakone alkoi yskähdellä.

Oheisessa ohjelmassa tarkastellaan lokakuun 1942 tapahtumia. Ohjelman toimittaja on Jukka Lehesvirta.

Kommentit
  • Haapa klapisee ja sumu pitää ääntä Tiina Harpfin lastenkuunnelmissa

    Tiina Harpf jätti puumerkkinsä Lasten Radion seikkailuihin

    Mustan myllyn mestari ja Velhojuuri ovat esimerkkejä Yle Areenassa olevista lastentuotannoista, jotka Tiina Harpf ohjasi Yleisradiolle 1980-luvulla. Harpfin kuunnelmat klapisevat, helisevät, ja joskus niissä soi aimo annos hiljaisuutta. Juonenkäänteistä löytyy mustaa magiaa ja noitavainoja sekä seikkailunriemua. Päähenkilöitä johdattaa usein uteliaisuus.

  • Reino Paasilinna – kiisteltyjen ohjelmien toimittajasta Ylen kiistellyksi pääjohtajaksi

    Toimittaja Reino Paasilinnasta Ylen toimitusjohtajaksi.

    Reino Paasilinna (s. 1939) oli Yleisradion toimittaja ja myöhemmin myös pääjohtaja, jonka toimittamat ohjelmat synnyttivät keskustelua ja lehtiotsikoita. Ohjelmat olivat usein myös sellaisia, jotka eivät miellyttäneet Yleisradion johtoa. Artikkeliin on koottu joitakin esimerkkejä Reino Paasilinnan toimittamista ohjelmista.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto