Hyppää pääsisältöön

Usko Saksan voittoon alkaa horjua

Suomen poliittinen ja sotilaallinen johto näki syksyllä 1942, että sotaa on jatkettava, vaikka usko Saksan voittoon alkoi horjua. Sensuuri piti huolen siitä, ettei ylilyöntejä tai julkisia epäilyksiä esitetä.

Jatkosodan alkuvaiheessa sensuurilaitokselle tuotti eniten työtä pahimpien venäläisvastaisten ”propagandapaukahduksien” hillitseminen.

Suurpoliittisen tilanteen muutoksen myötä syksyllä 1942 mm. Urho Kekkosen pakinointi Suomen tulevista rajoista alkoi näyttää ulkopoliittisesti varomattomalta.

Sodan alussa lehdet olivat käyttäneet sotauutisoinnissaan saksalaisia lähteitä. Muutoksen tuulia ennakoi, että viimein lehdet saivat hyödyntää jopa anglosaksien sotatiedotteita. Suhde Saksaan oli herkkä aihe, varsinkin siinä vaiheessa kun Saksan sotakone alkoi yskähdellä.

Oheisessa ohjelmassa tarkastellaan lokakuun 1942 tapahtumia. Ohjelman toimittaja on Jukka Lehesvirta.

Kommentit