Hyppää pääsisältöön

Uuden tiedotuskauden profeetta

Marshall McLuhanin iskulause "väline on viesti" levisi 1960-luvulla ympäri maailman. Kaarle Nordenstreng kävi haastattelemassa häntä Torontossa huhtikuussa 1967.

Kanadalainen viestintätutkija ja kulttuurikriitikko tähdensi teorioissaan uusien sähköisten viestimien merkitystä.

Monista kollegoistaan poiketen McLuhan ei pitänyt televisiota passivoivana, vaan katsoi sen synnyttävän voimakasta eläytymistä. McLuhanin mukaan sähköiset viestimet yhdistäisivät ihmiskunnan "maailmankyläksi".

Nordenstreg luonnehtii McLuhanista tekemäänsä haastattelua pikemminkin professorin yksinpuheluksi.

Se käsitti "ihmisen kulttuurikehityksen ja tämän hetken maailman katkelmallista kuvailua, perustelemattomien väitteiden häpeämätöntä pudottelua, kirjavaa kertoilua, joka masentaa jos sitä yrittää johdonmukaisesti eritellen seurata, mutta joka inspiroi, mikäli sitä asettuu leppoisasti kuuntelemaan kuin hyvää iskelmää tai iltasatua".

McLuhanin mukaan visuaalista kulttuuria ei ollut televisio vaan kirjallisuus, eikä yksilöllisyyttä edustanut kirja vaan valokopio. Sähköistyminen oli muuttamassa läntisen maailman itämaiseksi, 1900-luku eli 1800-lukua, poliittiset näkökulmat olivat käymässä merkityksettömiksi, ja uusi teknologia tekisi sodankäynnin mahdottomaksi.

McLuhan myönsi kuitenkin myös auliisti: "En aina yhdy siihen mitä sanon."

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto