Hyppää pääsisältöön

Vanhasta puimahuoneesta tuli Lopotin riemuliiteri

Kun tanssikielto kumottiin jatkosodan jälkeen, tanssilavoja kohosi lähes jokaiseen suomalaiseen kylään. Suonenjokelaistytöt muistelevat Suonenjoen Heposelällä toiminutta Lopotin lavaa.

Monet sodasnjälkeisistä tanssilavoista olivat alkeellisia ulkolavoja, joissa säestyksestä huolehti hanuristi tai levysoitin, toiset katettuja tanssipaikkoja, joissa saattoi viihdyttää jopa "orkesteri Helsingistä".

Lopotin lava oli rakennettu vanhaan puimaliiteriin. Tansseja järjesti paikallinen kommunistijärjestö, mutta politiikalla ei tanssiriennoissa ollut minkäänlaista merkitystä.

Ohjelmassa ovat haastateltavina Kirsti Väisänen Varkaudesta ja Liisa Berg Suonenjoelta. Heidän nuoruutensa nuoriso oli hyvätapaista: Lopotissa ei tapeltu eikä juopoltetu, mitä nyt kuusen juurella saatettiin vähän naukkailla nuorten miesten varastosta.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto