Hyppää pääsisältöön

Veikko Lavi vastusti eliitti- ja Nato-kulttuuria

Veikko Lavi kertoo kiertueistaan, kanafarmistaan ja laulunteostaan. Hän laukoo Peter von Baghille myös mielipiteitään kaupallisesta ”Nato-musiikista” ja eliittikulttuurista.

Tietolaatikko

Haastattelu on aineistoa vuonna 1976 lähetettyyn ohjelmaan Balladin ja pilalaulun mestarimies.

Kotkalainen laulaja ja lauluntekijä Veikko Lavi (1912–96) aloitti esiintymisensä sodan aikana ja teki ensimmäiset levytyksensä 1940-50-lukujen taitteessa.

Kotkan Kerttua lukuunottamatta levyt eivät kuitenkaan olleet suurmenestyksiä. 1950-luvun puolivälissä Lavi hylkäsikin kiertue-elämän työskennelläkseen ensin Viiala Oy:n sosiaalipäällikkönä, sitten kanalanpitäjänä ja lopulta työllisyystöissä.

1960-luvun lopulla hän astui uudelleen esiin ajankohtaisia ilmiöitä kommentoivilla kupleteillaan, joissa käsiteltiin mm. keskioluen vapautumista, byrokratiaa, verotusta tai lähiöelämää.

Seitsemää eri puoluetta äänestänyt lauluntekijä omaksui 1970-luvulla yhä yhteiskunnallisemman näkökulman. Limperin Hilma, Isän kädet ja monet muut laulut piirsivät kuvaa menneiden vuosikymmenten työläiselämästä. Kokonaisia teemalevyjä syntyi niin kansalaissodasta kuin talvi- ja jatkosodastakin.

Lavi sai valtion taiteilijaeläkkeen vuonna 1975. J. Alfred Tanner ja Säkkijärven polkka ovat hänen mukaansa tehneet monin verroin enemmän ihmisiä onnellisemmiksi kuin ooppera. Mukana Peter von Baghin tekemässä haastattelussa on myös laulajan puoliso Sylvi Lavi.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • Muotihuumeita, matematiikan vaikeutta ja Tallinnan yöelämän saatananpalvojia – Nuorten uutisissa kaikki aiheet olivat "in"

  Nuorten uutisia esitettiin televisiossa vuosina 1993–1997

  Vuosina 1993–1997 televisiossa esitetty nuorten uutis- ja ajankohtaisohjelma N.Y.T. NYT – Nuorten uutiset toi tv-vastaanottimiin nuorten ilmiöitä laidasta laitaan sekä käsitteli niitä omalla suorasukaisella tyylillään. Ohjelman ankkureina toimivat toimittajat Heli Koskela ja Jani Juntunen.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto