Hyppää pääsisältöön

Veteraanit muistelevat Lapin sotaa

Jatkosodan rauhansopimuksen mukaan Suomen tuli riisua maassa olevat saksalaisjoukot aseista 15.9.1944 mennessä. Lapin sodan veteraanit muistelevat ratkaisevia taisteluja.

Saksalaiset vetäytyivät sovittuun päivämäärään mennessä sopuisasti Pohjois-Suomeen, josta vetäytymistä oli tarkoitus jatkaa.

Neuvostoliitto kiirehti Suomea kuitenkin aloittamaan aseellisen toiminnan Saksan 20. vuoristoarmeijaa vastaan, ja lokakuun alussa suomalaiset nousivat maihin Torniossa. Taistelut alkoivat, ja samalla saksalaiset ryhtyivät hävittämään Lappia.

Taistelutoiminta päättyi marraskuun loppuun mennessä, mutta viimeiset saksalaiset poistuivat Enontekiöstä vasta huhtikuussa 1945.

Lapin sodan veteraanit Antti Jänkälä ja Paavo Mölläri muistelevat. Ohjelman toimittajina ovat Jorma Savinen ja Juha-Pekka Virtanen.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto