Hyppää pääsisältöön

Vietnamin aselepo keskustelutti suomalaisia

Vietnamin sodan aselepo astui voimaan 28. tammikuuta 1973 kello 02 yöllä. Seuraavana päivänä radio järjesti studiokeskustelun sodasta ja suomalaisten suhtautumisesta siihen.

Ohjelmassa vastattiin kuuntelijoiden kysymyksiin muun muassa Suomen hallituksen suhtautumisesta sotaan, lasten kärsimyksistä, luonnon tuhoista ja pommitusten sotilaallisesta merkityksestä.

Aikakauden ideologinen taistelu heijastui tässäkin keskustelussa: muuankin soittajista toteaa Suomen hallituksen ja porvariston kannattaneen vaitiolollaan USA:n hävityssotaa Vietnamissa.

Kirjailija Paavo Rintalan mukaan rintamalinjat kulkivat tässä sodassa tavallista monimutkaisemmin. Yhdysvalloissa työväestö kannatti sotaa, tiedostava nuoriso ja älymystö johtivat sodanvastaista rintamaa.

Eversti Wolf H. Halsti kiistää sodan ideologisen luonteen: Vietnamin sota oli hänen mielestään valtapolitiikan lapsi. Ideologiasta oli vain tehty valtapolitiikan palvelija kuten kristinuskosta vuosisatoja aikaisemmin.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto