Hyppää pääsisältöön

Vietnamin sodasta kieltäytynyt Muhammad Ali oikeuteen

Nyrkkeilylegenda Muhammad Ali joutui kesäkuussa 1967 oikeuteen kieltäydyttyään sotapalveluksesta. Häneltä riistettiin myös MM-titteli. Ylen kirjeenvaihtaja Pasi Rutanen raportoi oikeudenkäynnin alkutunnelmista Houstonissa 1967.

Muslimiksi kääntynyt Ali oli aiemmin ilmoittanut pitävänsä sotaan osallistumista uskontonsa vastaisena. Hän ei myöskään ymmärtänyt, miksi hänen pitäisi lähteä tappamaan vietnamilaisia, jotka eivät olleet – toisin kuin valkoinen Amerikka – evänneet afroamerikkalaisilta kansalaisoikeuksia ja kohdelleet heitä julmasti ja rasistisesti.

Pasi Rutanen kuvaileekin reportaasissaan oikeudenkäynnin saamaa vahvaa poliittista latausta. Afroamerikkalaisten opiskelijoiden SNCC-järjestön edustajan H. Rap Brownin mukaan tuomiolla oli koko "korruptoitunut Amerikka". Mikäli nyrkkeilijä tuomittaisiin, Brown uhkasi Rutasen mukaan "neekeriväestön kostotoimilla".

Alista käytetään ohjelmassa vielä hänen entistä nimeään Cassius Clay, vaikka nimenmuutos oli tapahtunut jo joitakin vuosia aiemmin.

"Toivottavasti tulee järkiinsä"

Suomessa Alin motiiveja eivät kaikki ymmärtäneet. Toimittaja Juha Virkkusen haastattelema suomalaisiskijä Pertti Purhonen piti Clayta – siis Alia – fantastisena urheilijana, mutta hänestä "jokaisen kunnon kansalaisen" oli käytävä armeija. Purhonen toivoikin amerikkalaiskollegansa "tulevan järkiinsä".

Nyrkkeilytoimittaja Ilmo Lounasheimo spekuloi, tulisiko Ali menettämään maailmanmestaruutensa (kuten pian kävikin). Hän piti mestaruutta ja aseistakieltäytymistä erillisinä asioina ja katsoi, että Alin tuli saada pitää tittelinsä.

Maailmanmestaruus vietiin Alilta vuonna 1967, ja hänet asetettiin ottelukieltoon. Oikeus langetti hänelle isot sakot ja viiden vuoden vankeusrangaistuksen. Korkein oikeus kumosi tuomion vuonna 1971. Ali nousi afroamerikkalaisen kansalaisoikeustaistelun yhdeksi symboliksi ja kasvatti osaltaan sodanvastaista tietoisuutta ympäri maailmaa.