Hyppää pääsisältöön

Viihteen mustat listat eivät kuolleet 1950-luvun myötä

Senaattori Joseph McCarthyn johtama kiihkeä hyökkäys kommunisteja tai sellaisiksi epäiltyjä vastaan levisi 1950-luvulla kaikkialle Yhdysvaltoihin. Kai R. Lehtonen vertailee amerikkalaisia mustia listoja eräisiin myöhempiin luetteloihin.

Lehtonen on saanut herätyksen pakinaan Murray Schumachin teoksesta The Face on the Cutting Room, joka kertoo
pienistä ja suurista sensuuritapauksista eri puolilla maailmaa, myös Suomessa.

Yhdysvalloissa 1940-luvun lopulla alkaneet "punaisten" virkamiesten vainot laajenivat pian myös Hollywoodin elokuvateollisuuden piiriin. Näyttelijät, ohjaajat tai käsikirjoittajat, jotka kieltäytyivät perustuslain nojalla kertomasta vakaumuksistaan, joutuivat mustalle listalle ja jäivät vaille toimeksiantoja.

Monet musertuivat paineen alla, ilmiantoivat kanssaihmisiään ja pyysivät julkisesti anteeksi. Frank Sinatra oli yksi niitä, jotka yrittivät taistella mustia listoja vastaan.

1980-luvulla Sinatra itse joutui YK:n apartheidin vastaisen toimiston ylläpitämään luetteloon artisteista, jotka olivat esiintyneet Etelä-Afrikassa sen jouduttua kansainväliseen boikottiin. Myös suomalaisia radiotoimittajia kehotettiin huomioimaan lista musiikkivalinnoissaan.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Uuden musiikin ilotulitusta jo kymmenen tuotantokauden verran – katso UMK:n finaaliesitykset kautta aikojen

    Elävän arkiston kooste UMK:sta vuosien varrelta.

    Uuden Musiikin Kilpailu (UMK) järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2012, jolloin se korvasi Yleisradion perinteisen Euroviisukarsinnan. UMK on tuonut kansan eteen esiintyjiä niin pystymetsästä kuin koko kansan tuntemista tähdistä. Vuonna 2021 UMK järjestetään kymmenennen kerran ja sen kunniaksi Elävä arkisto on koostanut tähän artikkeliin kaikki esitykset vuosien varrelta. Ota mukava asento ja laita korvat hörölle – tervetuloa uuden musiikin kuplaan!

  • Pieni suuri Heinola, karismaattinen Suomen läpikulkupiste

    Heinolan kaupungilla on tarinoita kerrottavanaan.

    Heinolan sijainti Suomen tieverkoston solmukohdassa johtaa monet kulkemaan tuon Päijät-Hämeessä sijaitsevan siltojen kaupungin poikki, mutta lyhyt silmäys harvemmin tutustuttaa ketään laajemmin paikkakunnan saloihin. Pienestä koostaan huolimatta Heinolan historia kätkee sisäänsä muutakin kuin vain kunnian ohikulkupaikkana, josta todistavat tähän kootut video- ja audiotaltioinnit.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto