Hyppää pääsisältöön

Viikonloppuretki Helsingissä on mainio tilaisuus opettaa lapsille käytöstapoja

Avaraan maailmaan (1965) on Osmo Lintosen lyhytfilmi erään perheen viikonloppureissusta Helsinkiin. Äidin ja isän johdolla 14-vuotias Paula-tytär ja 10-vuotias nimettömäksi jäänyt poika tutustuvat Helsingin lisäksi hyviin käytöstapoihin. Niitä opetellaan niin ravintolassa, raitiovaunussa kuin kaupassakin.

Tietojen muuntaminen taidoksi voi tapahtua vain siten, että me saamme jo mahdollisimman aikaisessa vaiheessa harjoitella näitä asioita käytännössä.

Perheen aurinkoinen viikonloppuretki Helsinkiin alkaa huoltoasemalta. Tankkauksen yhteydessä napataan pientä hiukopalaa ja opetellaan kahvilakäyttäytymistä.

Pikkupurtavan jälkeen lautasliina tulee asetella nätisti ja tuolit tulee sijoittaa pöytien alle. "Siisti ihminen on täälläkin siisti", ohjelmassa todetaan.

Perheen matka jatkuu Helsinkiin. Vaikka sukulaisten nurkissakin voisi yöpyä, on tällä kertaa perheen valintana hotelli. Vain hotellin lakanoissa voi levätä kunnolla, ilman minkäänlaisia huolia talousaskareista.

Hulppean hotellin seisova pöytä tarjoilee ruuan lisäksi oivan tilaisuuden opetella pöytätapoja. Lautasta ei tule latoa kukkuralleen ja muille seurueille on annettava ruokarauha.

Toki herkutella saa ja laaja valikoima mahdollistaa myös uusien makujen opettelun.

Minä aion ainakin herkutella, jos siellä olisi jotakin oikein hyvää.― Perheen äiti seisovassa pöydässä.

Ruokailun jälkeen on luvassa raitiovaunuajelua. Julkisessa liikenteessä tulee huomioida muut, väsyneet matkustajat ja olla lipunostossa ripeä.

Naisväki päättää samalla piipahtaa kaupassa. Se onkin mainio tilaisuus Paula-tyttärelle opetella kauppakäytäntöjä. Kolme banaania ja kilo appelsiineja vaihtavat kohteliaasti omistajaa ja matka jatkuu kohti illan huipennusta.

Kauppaostokset ovat varsinkin tytöille usein mieluisia. Mitä enemmän he saavat harjoitusta, sitä vaativampia tehtäviä he tarpeen tullen pystyvät suorittamaan.

Illan viimeinen etappi on tällä kertaa Linnanmäen huvipuisto. Sen rennossa ilmapiirissä ihmisten käytöstavat paljastuvat hyvin.

Nälän yllättäessä grillimakkara maistuu tivolimusiikin tahdissa erityisen hyvältä. Vaikka tunnelma on rento, ei esimerkiksi roskaamista tule sallia.

Iloinen ilta saa tapahtumarikkaan päivän päätökseen. Kyllä hyvien tapojen opettelu voi olla myös kivaa!

Lisää ohjelmasta

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto