Hyppää pääsisältöön

Virginialainen valloittaa

Television sarjafilmit huolestuttivat kriittisiä kansalaisia 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Millaista maailmankuvaa ne levittivät ja oliko niille vaihtoehtoja?

Suomessa keskusteltiin muun muassa siitä, pitikö tv-sarja Peyton Place yllä porvarillista yhteiskuntajärjestelmää.

Täkäläisessä televisiossa nähtiin kuitenkin sarjoja useista eri maista, ja tarjonta oli huomattavasti monipuolisempi kuin esimerkiksi monissa kehitysmaissa.

Etenkin amerikkalaisen ohjelmiston halpamyynnin pelättiin yksipuolistavan ja yhdenmukaistavan henkistä maisemaa maissa, joissa televisiolla oli suuri merkitys opetuksessa, tiedottamisessa ja oman kansallisen kulttuurin ylläpitämisessä.

Lännensarja Virginialainen, josta oheisen Heikki Peltosen ohjelman otsikko juontuu, oli 1960- ja 1970-lukujen suosikkisarjoja.

Teksti: Jukka Lindfors

  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto