Hyppää pääsisältöön

Voittoisaa taideteollisuuttamme

Suomalainen lasi, keramiikka, korut ja ryijyt kulkevat työpajoista Milanon X Triennaleen vuonna 1954. Ohjelma kertoo suomalaisen muotoilun juurista.

Tapio Wirkkalan suunnittelema elokuva kuvaa taideteollisuustuotteiden tietä ideasta aineeseen. Selostus alkaa piirustuspöydältä - ja oikeastaan sitäkin kauempaa.

Suomalaisen taideteollisuuden suhde luontoon ja kansalliseen perinteeseen on filmissä korostetusti esillä.

Menestyksestämme maailmalla saamme kiittää luonnonaiheita, mystisyyttä, sadun ja runon rakkautta sekä läheistä yhteyttämme peikkoihin ja muihin metsäneläviin. Etenkin korusuunnittelu on ammentanut ideoita arkeologisista löydöistä.

Milanon X Triennalessa Suomi keräsi vielä huikeamman mitalisaaliin kuin vuonna 1951. Suomen suhteellinen osuus palkinnoista oli osanottajista suurin.

Teksti: Jukka Lindfors

  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto