Hyppää pääsisältöön

Vuoden 1956 presidentinvaalin ääntenlaskenta

"Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen... Fagerholm, Fagerholm, Fagerholm... Dramaattisen, täpärästi päättyneen vaalin ratkaisuhetket kuultiin radiolähetyksessä.

Vuoden 1956 presidentinvaalin kolmannella kierroksella olivat mukana enää istuva pääministeri Urho Kekkonen ja SDP:n ehdokas K. A. Fagerholm.

Kekkonen voitti kahden äänen erolla, kun osa Fagerholmin valitsijamiehistä asettui Kekkosen taakse.

Selostuksen alkaessa pitkän vaalin kolmas äänestys on käynnissä. Varatuomari Olavi Salervo luettelee valitsijamiesten nimiä.

Äänestyksen päätyttyä uurna nostetaan pöydälle. Pääministeri Kekkonen joutuu kädellään auttamaan, kun liput eivät tahtoneet tulla uurnasta.

Kekkonen ei ollut ensimmäinen presidenttiehdokkaana ollut pääministeri, joka on joutunut itse hoitamaan vaalitoimitusta. Vuonna 1931 tässä asemassa oli P.-E. Svinhufvud, vuonna 1937 Kyösti Kallio ja vuonna 1940 Risto Ryti.

Varapuhemies Väinö Leskinen lukee äänestysliput ääneen: Kekkosen nimi kuullaan 151 kertaa, Fagerholmin 149 kertaa. Vaalitoimitus on tähän mennessä kestänyt 6 tuntia.

Tarkistuslaskennan jälkeen Kekkonen julistaa itse tulleensa valituksi presidentiksi kuusivuotiskaudeksi 1956-1962. Salista kuuluu taputuksia, mutta ne loppuvat pääministerin katsahdettua tuimasti.

Selostus on kaksikielinen.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
 • Suomalaisissa tapahtumissa marjastetaan kilpaa, neulotaan hevisti ja maistellaan valkosipulia

  Elävän arkiston kooste omaleimaisista tapahtumista.

  Kun tutkii tarkemmin kotimaamme tapahtumatarjontaa, saattaa helposti leuka loksahtaa kohti Kiinaa. Valikoimastamme löytyy maailmanlaajuiseen suosioon kohonnutta eukonkantoa ja saappaanheittoa, mutta myös vittuilua ja valehtelua. Elävä arkisto koosti yhteen muutamia kilpailuja ja tapahtumia, joita leimaavat omaperäisyys ja hyväntuulinen hulluttelu.

 • Crazy-jännärit Kurvin & Kurvin toilailuista olivat kielellistä ilotulitusta - Pentti Siimes hurmasi pojan roolissa

  Jännärikuunnelmat vievät hilpeille 1960- ja 1970-luvuille

  Olavi Neva käsikirjoitti 1960-1970-luvuilla Yleisradiolle seitsemän jännityshupailua, joiden kielellinen ilotulitus riemastuttaa nykykuulijaakin. Kuunnelmasarjojen keskiössä on isän ja pojan pyörittämä etsivätoimisto Kurvi & Kurvi. Kurvien seikkailuissa on dekkarijuonen sekä kaikenkattavan hupsuttelun ohella myös annos romantiikkaa sekä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Pääosassa poika-Kurvin roolissa taiteilee useimmissa sarjoissa näyttelijä Pentti Siimes.

 • Laulukokeet-draama vuodelta 1975 on säilyttänyt ajankohtaisuutensa

  Pieni elokuva ennakkoluuloista ja niiden voitttamisesta.

  Kukapa, ainakaan vanhan kansakoulun käynyt, ei olisi hermoillut koulun laulukokeita. Koko luokan edessä, opettajan ankaran valvovan katseen alla pitää laulaa yksin joku omavalintainen laulu. Pelottavaa, varsinkin jos ei ole mikään satakieli. Pelottava on laulukoe myös Raili Ruston ohjaaman elokuvan Laulukokeet vuodelta 1975 päähenkilölle, vaikka eri syystä.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto