Hyppää pääsisältöön

Vuosisadan kanavauudistus

Vuonna 1993 1- ja 2-kanavat siirtyivät kokonaan YLEn käyttöön, ja MTV3 sai kolmosverkon. Uudistusta mainostettiin vuosisadan suurimmaksi.

Tietolaatikko

Kanavauudistuksen toteutusta YLEn kanavilla arvosteltiin ankarasti

Pääuutislähetyksen aikaistaminen ja alkuillan sekava ja väkinäinen makasiiniohjelmisto eivät yleisöä miellyttäneet, ja yhtiön katsojaluluvut putosivat merkillepantavasti

Kriisi ei ainakaan hidastanut pääjohtaja Reino Paasilinnan ja TV1:n johtajan Aaro Kailan syrjäyttämistä asemistaan

YLEn, MTV :n ja Nokian yhteisen Kolmoskanavan käytössä ollut kolmosverkko varattiin kokonaan MTV:n tarjonnalle. MTV:n entiset ohjelma-ajat kanavilla TV1 ja TV2 tulivat nyt YLEn käytettäviksi.

A-studio kysyi Yleisradion hallintoneuvoston jäseniltä, tarvitsiko Suomen kokoinen maa todella kolme tv-kanavaa. Riittäisivätkö tekijät, katsojat ja mainosmarkat?

YLEn kanaville tarjottiin lääkkeeksi keskinäistä profilointia. YLEn ja kaupallisten toimijoiden työnjako sen sijaan oli kiistanaiheena yhä uudella vuosituhannellakin, jolloin kanavamäärä on entisestään lisääntynyt.

YLE joutui kanavauudistuksen myötä toden teolla kilpailuun katsojista. Lupamaksujen oikeutus oli vaakalaudalla, mikäli osuus katsojamäärästä tippuisi kovin alas.