Hyppää pääsisältöön

Vuosisadan kanavauudistus

Vuonna 1993 1- ja 2-kanavat siirtyivät kokonaan YLEn käyttöön, ja MTV3 sai kolmosverkon. Uudistusta mainostettiin vuosisadan suurimmaksi.

Tietolaatikko

Kanavauudistuksen toteutusta YLEn kanavilla arvosteltiin ankarasti

Pääuutislähetyksen aikaistaminen ja alkuillan sekava ja väkinäinen makasiiniohjelmisto eivät yleisöä miellyttäneet, ja yhtiön katsojaluluvut putosivat merkillepantavasti

Kriisi ei ainakaan hidastanut pääjohtaja Reino Paasilinnan ja TV1:n johtajan Aaro Kailan syrjäyttämistä asemistaan

YLEn, MTV :n ja Nokian yhteisen Kolmoskanavan käytössä ollut kolmosverkko varattiin kokonaan MTV:n tarjonnalle. MTV:n entiset ohjelma-ajat kanavilla TV1 ja TV2 tulivat nyt YLEn käytettäviksi.

A-studio kysyi Yleisradion hallintoneuvoston jäseniltä, tarvitsiko Suomen kokoinen maa todella kolme tv-kanavaa. Riittäisivätkö tekijät, katsojat ja mainosmarkat?

YLEn kanaville tarjottiin lääkkeeksi keskinäistä profilointia. YLEn ja kaupallisten toimijoiden työnjako sen sijaan oli kiistanaiheena yhä uudella vuosituhannellakin, jolloin kanavamäärä on entisestään lisääntynyt.

YLE joutui kanavauudistuksen myötä toden teolla kilpailuun katsojista. Lupamaksujen oikeutus oli vaakalaudalla, mikäli osuus katsojamäärästä tippuisi kovin alas.

Kommentit
 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

 • Vodkaa, komisario Palmu! Pala YYA-Suomea tallentui filmille parodian keinoin

  Neljäs Palmu-elokuva valmistui vuonna 1969

  Matti Kassila ohjasi vuonna 1969 neljännen Palmu-elokuvansa, joka tiukimman koulukunnan mielestä ei ole Palmu-elokuva ollenkaan. Mika Waltarihan ei osallistunut enää tämän elokuvan tekoon. Tuloksena olikin siis jotakin ihan muuta: pistämättömän hauska ajankuva Suomesta, josta idänsuhteiden herkistämien valtiovallan ja tv:n parista löytyi runsaasti herkullista parodioitavaa.

 • Tellervo Koivisto puhuu naisten ja kiusattujen puolesta – pitkästä liitosta elävät rakkaus ja huumori

  Nasevaa pakinointia ja herkkää tarinointia ohjelmissa.

  Tellervo Koivisto sanailee suoraan kameralle verotuksesta ja tasa-arvosta, kommentoi viistosti puolisonsa edesottamuksia dokumentissa ja avaa ajatuksiaan sekä rakkaita ja raskaita elämänvaiheita haastatteluissa. Yhteinen elämä Mauno Koiviston kanssa antoi kummallekin mahdollisuuden vaikuttaa yhteiskuntaan omalla tavallaan. Tosin puoliso kutsui vahvasti argumentoivaa vaimoaan myös "anti-muusaksi". Rakkaus, huumori ja kohdatut vastoinkäymiset liimasivat parin yhteen.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto