Hyppää pääsisältöön

Ydinaseeton Pohjola

Vuonna 1978 presidentti Urho Kekkonen uudisti jo vuonna 1963 esittämänsä aloitteen Pohjolan ydinaseettomasta vyöhykkeestä.

Asetekniikan kehityksen mahdollistama tulevaisuudenkuva, jossa risteilyohjukset lentävät muutaman sadan metrin korkeudella Pohjolan ilmatilassa, teki ehdotuksen uudella tavalla ajankohtaiseksi.

Aloitteen takana on nähty myös Kekkosen pyrkimys pysyttää Suomi suurvaltaristiriitojen ulkopuolella ja ehkäistä jo ennakolta mahdollisuus YYA-sopimuksen kriisitilanteessa edellyttämiin konsultaatioihin.

Pohjois-Atlantin puolustusliittoon kuuluvissa Tanskassa ja Norjassa ajatukselle ei lämmetty. Kumpikin totesi jo ilmoittaneensa, ettei halua alueelleen atomiaseita rauhan aikana – ja Tanskan pääministeri suositteli Varsovan liiton maille samaa.

Ruotsin ulkoministeri Hans Blix puolestaan huomautti, että myös Itämeren tulisi sisältyä mahdolliseen ydinaseettomaan vyöhykkeeseen. Hänen lausuntonsa tulkittiin viittaukseksi Neuvostoliiton ydinaseistettuihin sukellusveneisiin.

Kommentit
 • Elokuu on raadollinen elokuva ihmissuhteista, alkoholismista ja toteutumattomista unelmista

  Palkittu elokuvaklassikko on nyt pysyvästi Areenassa.

  Elokuu (1956) on Matti Kassilan käsikirjoittama ja ohjaama elokuva, jota pidetään kiistatta yhtenä suomalaisista elokuvaklassikoista. Se pohjautuu Frans Emil Sillanpään samannimiseen kirjaan vuodelta 1941. Elokuva sai ilmestyttyään yhteensä kuusi Jussi-palkintoa ja se edusti Suomea Cannesin elokuvajuhlilla 1957.

 • Kirsi Kunnaksen Tiitiäis-hahmot loikkivat Punni-pupun johdolla kirjasta radioon

  Aino-Maija Tikkanen lukee klassikkosatuja.

  Mistä löytyy korvaton pupu tai kengälle kaveri? Entä miksi prinssit hyppivät toistensa yli? Vuonna 1963 näyttelijä Aino-Maija Tikkanen kertoili Kirsi Kunnaksen rakastettuja Tiitiäisen tarinoita radioaalloille, jotka ovat viimein rantautuneet Areenaan sadunnälkäisten mielikuvitusseikkailijoiden riemuksi.

 • "Hyvä Holkeri!" – Kummelin Saldo oli taloussatiiri lama-Suomesta

  Tynnyripukuinen laman uhri ja aikakauden tutut nimet.

  Lama on vienyt Suomen syvään kriisiin useasti. 1990-luvun alun lama oli monelle kovaa aikaa. Pankkisotkujen myötä korot kipusivat taivaisiin ja moni koki henkilökohtaisen konkurssin. Komediaryhmä Kummeli otti vuosina 1993 ja 1994 kantaa maan tilanteeseen. Syntyi satiirinen sketsisarja Saldo, jossa kiitettiin ja kehuttiin aikakauden tunnetuimpia talousnimiä. Tynnyriasuinen päähenkilö menetti jopa vessanpönttönsä velkojille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto