Hyppää pääsisältöön

Yhdysvaltain kaksoisvoitto olympiaseipäässä 1956

Bob Richards voitti Melbournen kisojen seiväskilpailun, Suomen Eeles Landström jäi seitsemänneksi pudotettuaan kolmasti riman 435 sentin korkeudesta.

Vuonna 1954 Eeles Landström oli ensimmäisenä suomalaisena voittanut seiväshypyn Euroopan mestaruuden.

Vuonna 1956 hän oli ennen Melbournen olympialaisia tehnyt uuden Euroopan ennätyksen (451 cm) ja peitonnut olympialaisten esikisoissa USA:n seivästähdet.

Mutta mies, joka uransa aikana ylitti terässeipäällä 450 cm kaikkiaan 22 eri kilpailussa, ei Melbournessa selvittänyt kuin 425 cm ja jäi näin kauas kärjestä.

Landström kuitenkin nousi uudelleen, vei Euroopan mestaruuden toistamiseen 1958 ja voitti pronssimitalin Rooman olympiakisoissa 1960.

Teksti: Jukka Lindfors

Kommentit
  • Tehtaankadun poliisimurhat järkyttivät kansaa 1997

    Steen Christensen surmasi kaksi poliisia ryöstön jälkeen.

    Koko Suomi järkyttyi, kun tanskalainen Steen Christensen surmasi teloitustyylillä kaksi suomalaista poliisia Helsingissä Tehtaankadulla 22.10.1997. Hän oli vähän aiemmin ryöstänyt Hotelli Palacen kassan Helsingin Eteläranta 10:ssä. Saaliikseen Christensen sai vähän yli 6000 markkaa (reilut 1000 euroa).

  • Seilin saarelle matkattiin arkkulaudat mukana

    Saarelle eristettiin spitaalisia ja mielisairaita.

    Turun saaristossa sijaitseva idyllinen ja vehreä Seilin saari kätkee sisäänsä hautausmaan ja monta karua kohtaloa. Saarelle perustettiin 1600-luvulla sairaala spitaalisille. Tosin lääkäreitä tai hoitoa ei ollut, perillä odotti vain eristys ja sopivaa maata hautuumaaksi. Myöhemmin Seilissä toimi naisille tarkoitettu mielisairaala. Terveen ja hullun raja oli häilyvä ja riippui usein yhteiskuntaluokasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto